Brief en oproep van Jan Bossuyt aan alle ondertekenaars

Beste mede-ondertekena(a)r(es)

Ik heb een vervolg geschreven aan De Verklaring van 30 november: na het Wat van de Verklaring, ook het Hoe.
Wie heeft zin om het te lezen en erover in dialoog te gaan?

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Jan Bossuyt, ik was 40 jaar lang algemeen directeur van het familiebedrijf Boss Paints uit Waregem. Ik stichtte de Colora verfwinkelformule met advies. Ik was altijd al geboeid door de wezenlijke dingen van het leven zoals de toekomst van de mensheid en de ecologische samenhang van alles. Dit vertaalde zich in vier boeken over de thema’s bewust leven, overgave aan alle lijden en storende gedachten, liefde als kernsleutel, en utopische haalbaarheid.

De lectuur van De Verklaring deed mij ineens beseffen hoe wezenlijk De Verklaring is als opdracht voor al wie met het gaan en staan van de wereld begaan is. Ik kon niet anders dan ze verder te doorgronden.

Ik verklaar mij nader en neem daarvoor ( in cursief) delen over van de achterflap van het boekje van De Verklaring.

Een beeld van hoe die samenleving er uit moet zien is daarbij van groot belang. Weten waar we willen uitkomen, waarin we willen geloven.
De Verklaring is natuurlijk slechts een schets, De Verklaring is niet concreet genoeg om zomaar te realiseren.

En dus roept ze in haar quasi utopische bevlogenheid bij mijn ondernemersnatuur de nuchtere vraag op: hoe geraken we daar dan wél concreet? Voor mij als ex-ondernemer een trigger om die uitdaging aan te gaan en met een verdere concretisering van de uitwerking van De Verklaring voor de dag te komen.

Ik nam als essentie uit De Verklaring mee dat liefde een absolute prioriteit is, en dat liefde de drijvende kracht kan zijn van de samenleving.

Toeval of niet, kort voordat ik De Verklaring in handen kreeg en ondertekende, was mijn boek ‘Liefde, mijn ontdekkingstocht’ verschenen. Mijn bevestiging dat liefde de opperste kracht is in het leven.

Mijn ondernemersnatuur riep bij mij dan ook de vraag op: wat is er dan nodig om Liefde als drijvende kracht de wereld te laten leiden? Hoe kunnen we, naast het Wat van De Verklaring, ook van het Hoe een concreet uitgewerkt verhaal maken?

Het antwoord dat bij mij binnenkwam werd een nieuw (onuitgegeven) boek: ‘Als Liefde de wereld leidt, een haalbare utopie’.

Ik koester de hoop dat dit geschrift de verbinding kan leggen tussen enerzijds de verte van het ideaal van De Verklaring van 30 november en anderzijds de concrete inkleuring waar De Verklaring om vraagt.

Dat inkleuren wordt het fijne werk van vele handen. De praktische vertaling zit in tal van initiatieven die nu al over de hele wereld lopen, op verschillende niveaus en domeinen.

Moge De Verklaring – aangevuld met deze nu concreter uitgewerkte toekomstschets – hen verbinden en versterken. Hen behoeden voor recuperatie door de robuuste bestaande structuren. Want zonder de stuwende inspiratie die ervan uitgaat, dreigt elk concreet initiatief verloren te lopen.

Ik geloof dus dat De Verklaring toch concreter in de verf te zetten valt.

Dit boek rust op twee pijlers: vooreerst de eenvoudige maar doeltreffende methodiek uit mijn ondernemersloopbaan om bij complexe uitdagingen de focus op het wezenlijke te sturen. Door namelijk de twee essentiële vragen te doorgronden: waar het zal op aan komen, en wat
dat van ons mensen zal vergen.

En daarnaast de toepassing van mijn ontdekking twintig jaar geleden, van een doorbraak in mijn persoonlijke problematiek. Ik was toen hopeloos vastgelopen in jarenlange uitzichtloze angsten en depressiviteit. Ik ontdekte toen dat als ik mij onvoorwaardelijk overgaf aan die zwarte vooruitzichten, ik er – paradoxaal genoeg – juist van bevrijd werd. Die doorbraak met overgave bleek een bron van nieuwe inspiratie en energie. Neergeschreven in mijn boek ‘De Magie na Overgave’.

Een doorbraak waarbij ik vertrouwen heb dat ze ook voor iedereen, zowel individueel als collectief, van pas kan komen.

Beste ondertekenaar van De Verklaring van 30 november ik doe dus een verzoek aan u: wie heeft zin om ‘Als Liefde de wereld leidt, een haalbare utopie’ te lezen (Word document van 42 pagina’s met bijlagen) en er online over in dialoog te gaan en mij weerwerk te geven? Dan stuur ik graag het manuscript met wat toelichting digitaal door.

Want de uitwerking van de toekomst van mens en planeet is te belangrijk om ze uit de pen van één mens te laten komen.